Home / Copil / Alimentatie / Trebuie să ne fie frică de gluten?

Trebuie să ne fie frică de gluten?

shutterstock_148080989

Auzim din ce în ce mai des despre gluten și despre problemele digestive pe care le poate cauza în cazul bebelușilor. Dar când este momentul oportun să-l introducem? În ce cantitate? Care sunt riscurile? Vom afla imediat!

Dacă până mai ieri prezența cerealelor infantile în alimentația bebelușului nu reprezenta o problemă, acum au apărut tot felul de recomandări și de diete care exclud complet glutenul din alimentația noastră și a copiilor noștri. Se spune că el ar fi la originea tuturor proceselor inflamatorii din organism, că este cauza principală a obezității, că ar fi periculos în meniul diversificării? Oare așa o fi? Să vedem ce spun medicii mediatri și unde este adevărul!

Cauza principală o constituie gliadina, o proteină din gluten pe care sistemul digestiv al nou-născuților nu poate să-l tolereze. Introdus prea devreme sau prea târziu, gluten poate declanșa o intoleranță și poate perturba buna creștere a bebelușului. Acesta este și motivul principal pentru care găsim mențiunea de ”fără gluten” sau ”gluten free” pe anumite produse destinate bebelușilor cu vârsta sub 7 luni. Aceste produse sunt preparate în special din orez, porumb sau mai nou din quinoa sau chia, ingrediente care nu conțin gluten.

Glutenul… în laptele matern?

Aproape toate mămicile se confruntă în primele luni cu colicile bebelușului. Și dacă ar fi glutenul de vină? Astăzi știm că glutenul trece într-o cantitate mică în laptele matern. Ultimele cercetări demonstrează că o mamă care alăptează și ține o dietă fără gluten sau care conține foarte puțin gluten are mai puține probleme cu tranzitul intestinal și slăbește mai ușor în primele luni după naștere. Iar bebelușul are și el o digestie mai bună și un risc cu mult diminuat de intoleranță la gluten, mai ales în cazul celor care au un teren alergic.

Care este vârsta ideală

Medicii pediatri afirmă că vârsta ideală pentru introducerea glutenului este la 6-7 luni, iar continuarea alăptării în această perioadă reduce riscul de apariție a celiachiei. Înainte de 6 luni și după 7 luniriscurile sunt foarte mari, mai ales în cazul copiilor alimentați cu lapte formulă și care au un istoric familial alergic. Pare dificil, dar totul depinde de cantitate și momentul introducerii, așa că respectarea lor îl protejează pe puiul tău de această tulburare digestivă.

Când devine o problemă

Ca și pielea, sistemul digestiv al unui bebeluș este foarte sensibil și introducerea precoce a cerealelor, principalul furnizor de gluten, poate declanșa intoleranța la gluten. Totul se petrece în stomăcelul lui: când glutenul intră în contact cu mucoasa intestinală, declanșează o reacție care duce la distrugerea intestinului gros. Acesta nu mai reușește să absoarbă nutrienții din mâncare și elimină totul.

Fii atentă la primele simptome

De multe ori intoleranța la gluten este remarcată la câteva săptămâni de la declanșarea ei. Ai început diversificarea și ai început să-i introduci și cerealele și iată că bebelușul tău a început să slăbească, e din ce în ce mai supărat și mofturos, are episoade dese de diaree, urmate de zile de constipație. Toate aceste manifestări sunt de fapt primele simptome ale celiachiei, denumirea medicală a intoleranței la gluten, și atinge copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 2 ani.

Noile curente alimentare- un pericol pentru copii

În cazul în care nu există un istoric familial cu alergii, iar copilul tău nu are un diagnostic de intoleranță la gluten, nu ai niciun motiv să-l excluzi din alimentația lui. Pentru un bebeluș aflat în plină creștere orice fel de dietă restrictivă fără un motiv medical, poate avea consecinte grave asupra creșterii lor. În cazul eliminării glutenului, medicii pediatri avertizează că cele mai frecvente urmări sunt carențele de minerale, vitamine, precum și tulburări ale tranzitului intesinal. Și contrar aparențelor, produsele fără gluten sunt făcute din amidonuri și făinuri rafinate, sărace în micronutrienți, la care se adaugă grăsimi și zaharuri pentru corectarea gustului.

În loc de concluzie…

Cerealele, principalele surse de gluten, trebuie să facă parte din meniul fiecărui copil și trebuie introduse în alimentația lui în jurul vârstei de 6 luni. Mai întâi trebuie să introducem cereale infantile, deoarece acestea sunt adaptate sistemului digestiv încă imatur al bebelușului. Apoi putem introduce biscuiții speciali, pâinea albă și pastele. Pediatri nu recomandă introducerea cerealelor, pâinii și a pastelor integrale înainte de 2 ani, deoarece acestea conțin mult prea multe fibre și nu pot fi digerate de cei mici.

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.