Familia de Paste. Spre vârsta de 12 luni, obiceiurile alimentare ale bebeluşului încep să se apropie din ce în ce mai mult de cele ale părinţilor. Programul meselor şi al gustărilor, în alternanţă cu porţia de lapte, se strânge acum în jurul meselor de familie. Prâslea cel voinic va putea în curând să mănânce alături de toţi ai casei.
Ca să reuşeşti…
… să mănânce la masă cu toată familia, trebuie să ai grijă ca l în meniul zilnic al bebeluşului să se regăsească toţi nutrienţii şi caloriile necesari dezvoltării şi creşterii normale în greutate. Pentru a reuşi, fii chiar tu un bun exemplu: mâncă variat şi sănătos. Din momentul când bebe poate să stea în scaunul de masă, începe să dezvolte sentimentul de apartenenţă, ştie că face parte din ceva cu totul special şi important în viaţa lui, pe care adulţii îl denumesc familie. Bineînţeles că manierele lui încă lasă de dorit, dar nimic nu se compară cu bucuria de a mânca împreună cu cei mari. După un an, este bine să-i păstrezi programul de mese la ore fixe, să mănânce la masă, dar să nu stea prea mult după ce a mâncat. La vârsta asta, atenţia este de scurtă durată şi copilul nu poate să stea în scaun prea mult. Important este ca micuţul să poată mânca singur şi să înveţe să fie sociabil.
Plăcerea de a mânca…
… este esenţială, pentru a dobândi obiceiuri alimentare sănătoase. Ca să-ţi ajuţi copilul s-o dobândească, îţi trebuie multă perseverenţă şi răbdare, ca şi o bună doză de fantezie. Uşor de zis, dar greu de făcut! Uneori ai nevoie de zile întregi de răbdare ca să vezi că a mâncat fără nazuri tot ce i-ai oferit. Trage aer în piept şi, folosindu-te de micile noastre trucuri, ora mesei va fi pe lista „favoritelor”, o sursă de plăcere.
-
Jocul de-a mâncarea
Aliniază bucăţele de fructe, legume, de brânză sau de alte alimente şi număraţi-le împreună. Distracţia începe când ele încep să dispară în guriţa lui Făt-Frumos. La sfârşit, o numărătoare finală arată cât de viteaz a fost şi câtă putere a prins după o masă atât de sănătoasă.
-
Participare activă
Participarea copilului la alegerea alimentelor pentru masa următoare poate fi un lucru profitabil. Cere-i să aleagă bucăţele de fructe sau de legume dintr-o gamă mai largă de opţiuni.
-
Special pentru copilul tău
Dându-i copilului propriile tacâmuri şi veselă îl ajuţi să facă din fiecare masă un moment al lui, în care să se simtă important şi iubit.
- Cumpărăturile
Provoacă-l pe copil să te ajute să găseşti pe rafturile magazinului alimentele de care ai nevoie. Şi, bineînţeles, felicită-l când se descurcă bine. Vei constata că micuţul este mai dispus să mănânce ceea ce a pus cu mâna lui în coşul de cumpărături.
-
În doi, mâncarea e delicioasă!
Să găteşti este foarte amuzant când eşti mic şi mama te lasă să-ţi pui în valoare toată creativitatea. Iar dacă eşti mic-mic şi stai încă în scaunul de masă, poţi privi minunile pe care le face mami pentru tine. Aşa afli cum se face mâncărica şi cum arată ingredientele folosite. Ba chiar o poate ajuta să pună bucăţelele într-un vas sau să amestece compoziţia cu o lingură. Pe măsură ce creşte, el poate fi încurajat să participle şi mai mult la gătit. Aşa va avea şi mai multă plăcere să guste ceea ce a preparat împreună cu mama.
-
A mânca e distractiv!
Ca să-i transmiţi acest mesaj, îi poţi organiza un picnic chiar pe covorul din sufragerie. Cu puţină imaginaţie, masa devine o plăcere nu numai a papilelor gustative. Trucul acesta îi poate ajuta mai ales pe părinţii mofturoşilor, dacă stabilesc reguli clare de distracţie, dar şi de mâncare. Nu abuza însă de ele. Şi tot pentru amuzament, poţi să decorezi mâncarea cu diverse figurine. Apoi îi ceri micuţului să mănânce nasul din ardei al „zmeului”, gura din fâşii de roşii, iar, la final, părul din morcov ras. Copiii găsesc asta foarte amuzant şi nu se vor plictisi să se joace „de-a mâncarea”.
Familia de Paste este un articol pe care trebuie să-l citească fiecare părinte. Un altul la fel de interesant este și Permis și interzis la masa de Paște.
Articol susținut de Asociația Educație pentru Suflet!